HeRMoilijat rauhoittuvat joulun viettoon!

Loppuvuosi HeRMo-hankkeessa on ollut kiireinen. Lomaa edeltävät päivät ovat kuluneet jo osittain villasukkia, glögiä ja rauhallista oleilua ajatellen. Siitä huolimatta kaikki se, mitä tarkoitus oli ennen joulua saada valmiiksi, myös tuli valmiiksi. On tärkeää, että asiat ennen lomaa eivät jää keskeneräisiksi, jolloin tekemättömät työt eivät pyöri mielessä silloin, kun kinkkua otetaan uunista tai vietetään yhteistä aikaa perheen ja läheisten kanssa. Saimme rutistettua kasaan syksyn aikana muutamankin tutkimusartikkelin, konferenssiabstrakteja, HeRMon loppuraporttinakin toimivan kirjan alustavat sisällöt ja yhteistyöorganisaatioille kehittämisraportteja. Myös opetusta, gradujen tarkistamista, väitöskirjatyöskentelyä ja erilaisissa työryhmissä vaikuttamista on jokaisella tiimimme jäsenellä ollut enemmän ja vähemmän. Näin ollen myös me ’HeRMoilijat’ olemme kokeneet niitä ilmiöitä, joita nousee vahvasti esille aineistostamme. Eräs ristiriitainen havainto työelämästä on se, että erilaiset työtehtävät motivoivat, virkistävät ja tuottavat iloa samaan aikaan kun moninaiset roolit ja vastuualueet haastavat ja uuvuttavat. Tämä aineistostamme noussut huomio on merkityksellinen työhyvinvoinnin sekä oppimisen näkökulmasta. Ilmiötä on tarkasteltava vielä syvällisemmin, jotta on mahdollista löytää vastauksia siihen, miten voimme yhtä aikaa mahdollistaa vaihtelevat työtehtävät, kuitenkaan uuvuttamatta työntekijöitä useiden vastuiden ja roolien alla. Vastaavanlaisia paradoksaalisia ilmiöitä löytyy aineistostamme runsaasti, mikä tarkoittaa myös sitä, että tutkittavaa riittää jatkossakin.

christmas-2926962__480

Eräs ristiriitainen havainto työelämästä on se, että erilaiset työtehtävät motivoivat, virkistävät ja tuottavat iloa samaan aikaan kun moninaiset roolit ja vastuualueet haastavat ja uuvuttavat.

Ketteryyden ja joustavuuden maailmassa ennakointi on haastavaa. Myös HeRMossa suunnitelmat alkusyksystä vaikuttivat selkeiltä, aikataulut suhteellisen väljiltä ja kaikki ideat toteuttamiskelpoisilta – joku ehkä unohti mainita, että aikaa kannattaa jättää todella reilusti myös silpulle ja sälälle. Aina se ei kuitenkaan ole vain itsestä kiinni. Työt on hoidettava laadukkaasti, vaikka niitä olisikin paljon. Epäolennaiset tehtävät on joko laitettava roskakoriin tai siirrettävä suosiolla hamaan tulevaisuuteen eli siihen kuuluisaan mappi Ö:hön. Jos hetkittäin tuntuu, etteivät asiat mene kuten on ajateltu, on järkevää katsoa isoa kuvaa. Tässäkin hetkessä koko HeRMo-hankkeen aikataulua, tavoitteita ja etenemistä tarkastellen suhteessa hankkeen alkumetreillä asetettuihin tavoitteisiin, olemme jo nyt ylittäneet ne. ’Kiire’ ei myöskään ole aina negatiivinen ilmiö, vaan myös HeRMossa kiirettä on koettu positiivisena ja piristävänä, tekemiseen buustaavana tekijänä. Tällainen ’kiire’ on se kiire, jonka lomassa ehdimme käyttää suunnittelematta kokonaisen tunnin lounastauon yhteydessä uusien hankkeiden suunnitteluun, niin, että se kaikki tapahtuu järisyttävässä flow-tilassa, josta vain kello saa meidät maan pinnalle. Tässä ’kiireessä’ meillä on ollut myös aikaa istahtaa etnografeina organisaatioiden neukkareihin keskustelemaan vain heistä, heidän työstään ja ajatuksistaan. Ja samaan aikaan tuntea suunnatonta iloa ajatuksesta, että työllämme on merkitystä. Tässä ”kiireessä” olemme myös suunnitelleet tiimin pikkujouluja, maalailleet ensi vuoden isoa kuvaa, tukeneet, kannustaneet ja ohjanneet toinen toisiamme. Ja vahva aavistukseni on, että jokaisella meistä on ollut elämää myös työn tai opiskelun ulkopuolella. Ja jos kiire on osittain valahtanut sinne negatiivisenkin puolelle, viimeistään nyt on oikeus, lupa ja määräys rentoutua, rauhoittua ja nauttia sekä syksyn saavutuksista, mutta myös työn ulkopuolisesta elämästä.

Muutama oleellinen pointti loppuvuodesta:

  • ’Siedätystä johtamisallergiaan’ –teoksen työstäminen on potkaistu todenteolla vauhtiin. Edita kustantaa kirjan ja mukana on erinomainen kirjoittajajoukko, jotka kaikki ovat osoittaneet sitoutumisensa. Vain siksi kirjahanke on pysynyt hyvin aikataulussa ja koko homma loistavasti kasassa. Kiitos!
  • HeRMon aineisto on kokonaisuudessaan kerätty. Viisi erilaista, omanlaista ja mielenkiintoista organisaatiota avasivat meille ovensa avoimesti. Kiitos!
  • Aineiston alustava analyysi- ja käsittely on suoritettu. HeRMossa on toiminut hankkeen aikana useita harjoittelijoita, aineistoja on käytetty graduissa ja kanditöissä. Harjoittelijoiden ja opinnäytetyöntekijöiden mutta myös tutkimusavustajamme Joonaksen ansiosta aineiston käsittely on edennyt huomattavasti nopeammin, kuin olimme alun perin uskoneet. Kiitos!
  • Osatutkimuksia ja niihin liittyviä tutkimusartikkeleita on HeRMon puitteissa valmistunut jo viisi! Kaikki artikkelit ovat parhaillaan review –prosessissa, joten niiden julkaiseminen vie vielä hetken. Kiitos!
  • Koska HeRMo on tutkimus- ja kehittämishanke, olemme panostaneet myös kohdeorganisaatiokohtaiseen kehittämiseen. Olemme koostaneet jokaiselle mukana olevalle organisaatiolle eräänlaisen ’raportin’, jossa tuomme organisaatiokohtaisesti alustavia tuloksia esille. Organisaatioissa raportit on otettu mielenkiinnolla vastaan ja niiden (sekä muun jatkuvan vuorovaikutuksen) kautta on peilattu myös yritysten kehittämistoimia ja –tarpeita. Kiitos!

HeRMo on mahdollistunut työsuojelurahaston, Jyväskylän yliopiston (kasvatustieteiden laitoksen ja kauppakorkeakoulun), hankkeen tutkijoiden ja työntekijöiden, harjoittelijoiden ja opiskelijoiden, Editan, yhteistyöyritysten, muiden rahoittajien (esim. Konkordialiitto ja Liikesivistysrahasto) sekä useiden muiden työelämän toimijoiden ansiosta. Iso kiitos jokaiselle pienestä tai suuresta panoksesta hankkeen suhteen. Nyt HeRMo lepäilee joulun ja vuodenvaihteen yli. Loppiaisen jälkeen jatketaan suomalaisen työelämän tutkimista ja kehittämistä, verkostoitumista ja yhteistyötä.

merry-christmas-2953721__480

Iloista ja rentouttavaa joulun aikaa sekä menestystä uudelle vuodelle, 2019 toivottaa HeRMo-hankkeen tiimi:

Kaija Collin, Soila Lemmetty, Sara Keronen, Panu Forsman, Joonas Kalliokoski, Elina Riivari ja Tommi Auvinen

Tekstin on kirjoittanut koko tiimin puolesta Soila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s